Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Lightroom 4 & Windows 8

Σύμφωνα με το επίσημο blog της Adobe, το Lightroom 4 όπως ακόμα το Photoshop CS6 και το Photoshop Elements 11, λειτουργούν κανονικά και σε Windows 8.




 
Οπότε όσοι funs των Windows σπεύσουν να αγοράσουν το νέο λειτουργικό, θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα προγράμματα της Adobe.


Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Navigator Panel

Πάνω αριστερά στην οθόνη όλων των Library, Develop, Map module βρίσκεται το Navigator Panel. Στα υπόλοιπα module ονομάζεται Preview αλλά ουσιαστικά έχει τις ίδιες λειτουργίες.

Σκοπός του είναι να μας κάνει ένα preview της φωτογραφίας που έχουμε διαλέξει. Θα πείτε και πια η χρήση του αφού τις βλέπουμε στην κεντρική οθόνη. 
Για εμένα το Navigator Panel στο Library module δεν έχει χρήση, γι αυτό και το έχω πάνω κλειστό. 



Στο Develop module, που είναι και το πιο σύνηθες τα πράγματα αλλάζουν. Εκεί πλέον το Navigator παίρνει άλλη μορφή. Πηγαίνοντας πάνω από οποιοδήποτε Preset και χωρίς να το επιλέξουμε, στο Navigator Panel εμφανίζεται η φωτογραφία μας όπως θα είναι αν εφαρμόσουμε το preset. Κάνει πολύ πιο γρήγορη τη ζωή μας αφού μπορούμε χωρίς κόπο να απορρίψουμε ή να επιλέξουμε κάποια presets. Γλιτώνουμε το να επιλέξουμε το Presets και αν δεν μας αρέσει να κάνουμε reset για να επιστρέψουμε στην αρχική μας ρύθμιση.
Ακριβώς το ίδιο κάνει στα Snapshots και στο History. Απλώς περνώντας τον κέρσορα του ποντικιού μας πάνω από ένα snapshot ή μία μνήμη του History, αυτομάτως εμφανίζεται στο Navigator Panel.
Στο Develop Module το Navigator Panel δεν είναι πλέον στατικό αλλά γίνεται δυναμικό. 




Σε μία από τις επόμενες αναρτήσεις θα αναφέρουμε τις επιλογές του Navigator Panel όπως επίσης την χρήση του στο υπόλοιπα module. 

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

History Panel

Στο Develop Module, στο αριστερό πάνελ κάπου προς το τέλος υπάρχει το History Panel.

Τι κάνει το History;





Το History πολύ απλά και πρακτικά, μας καταγράφει την κάθε τροποποίηση που κάνουμε στο Develop. Είτε αυτό είναι Crop είτε κάποια τροποίηση στο Tune Curve, είτε το πιο σύνηθες τροποποίηση στα sliders. Καταγράφει επίσης τις ρυθμίσεις που κάνουμε στο Library Module στα Quick Develop, όπως επίσης πότε έγινε import και export το κάθε αρχείο.

Η κάθε τροποποίηση καταγράφετε και εμφανίζεται σαν μια σειρά στο History. Αυτό μας βοηθάει είναι ότι ανα πάσα στιγμή να μπορούμε να επιστρέφουμε σε μία προηγούμενη ρύθμιση μας και ακόμα να δούμε, αν θέλουμε, τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Αν για κάποιο λόγο θέλουμε να διαγράψουμε το History για μία φωτογραφία (δεν συστήνεται), πολύ απλά πάμε στο Χ δεξιά του History και αυτόματα διαγράφεται όλο το "ιστορικό"

Το History Panel υπάρχει και στο Photoshop όπως θα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά στο πως δουλεύει το History στα δυο προγράμματα. 

Στο Photoshop το History αποθηκεύεται στην RAM του υπολογιστή σας (σε ένα temporary location) με αποτέλεσμα να σας κάνει και πιο αργό όλο το σύστημα. Γι αυτό το λόγο υπάρχει και η επιλογή πόσα βήματα "ιστορίας" πίσω θέλεις να αποθηκεύεται. 

Στο Lightroom δεν συμβαίνει αυτό. Όλο το "ιστορικό" αποθηκεύεται στην βάση δεδομένων του προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην μας επιβραδύνει καθόλου το σύστημα.

Να προσθέσουμε ότι το Lightroom  κρατάει ιστορικό για κάθε φωτογραφία ξεχωριστά και όχι ένα γενικό ιστορικό για όλο το σύστημα. Έτσι έχουμε την δυνατότητα για κάθε φωτογραφία να βλ΄πεουμε το "ιστορικό" της κάθε φορά που την ανοίγουμε στο Develop Module.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τι άλλο θα βγάλουν

Απο το site του photo.gr πέρνουμε την είδηση οτι η εταιρία KLYP δημιούργησε μια θήκη για το iphone, στην οποία πάνω προσαρμόζονται φώτα led και τριποδάκια της εταιρίας Manfrotto. Βγαίνει σε 4 εκδόσεις.



Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Να δούμε τι άλλο να περιμένουμε με την τρέλα των iphone.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Video Editing στο Lightroom

Παρασκευή και τι καλύτερο να τελειώνει η βδομάδα με μια σειρά απο video.Δεν είναι δικό μου είναι απο το κανάλι framedshow και αναφέρεται στην επεξεργασία video μέσα απο το Lightroom.




Εγώ να παραδεχτώ, οτι δεν έχω τόση εμπειρία στην επεξεργασία video μέσα απο το Lightroom αφού χρησιμοποιώ το iphoto και τώρα τελευταία το Final Cut.


Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Νεα Έκδοση του Adobe Photoshop Lightroom 4.2

Βγήκε η καινούργια έκδοση του Lightroom. Φτάσαμε στην δεύτερη έκδοση της version 4, δηλαδή στην 4.2.

Εδώ θα βρείτε το link για να κατεβάσετε στην νέα έκδοση, και επίσης εδώ θα βρείτε τι αλλάζει στην καινούργια έκδοση. 

Με μια πρώτη ματιά το πρώτο απ όλα είναι η υποστήριξη των νέων φωτογραφικών μοντέλων που βγήκε στην αγορά μετά την έκδοση 4.1 και επιπλέον όπως πάντα κάποια bugs που διορθώθηκαν.

Στις επόμενες μέρες που θα το έχουμε δουλέψει καλύτερα την καινούργια έκδοση θα έχουμε νεότερα.

Ολα ξεκινάνε απο τα βασικά

Ενα κείμενο του Μάνου Λυκάκη απο την σελίδα του DPGR

Είναι ένα κείμενο του 2004, αλλά πάντα είναι επίκαιρο γιατί μιλάει για τα πιο βασικά της τέχνης της φωτογραφίας, από την σύνδεση στην φωτομέτρηση.
Εγώ το είχα διαβάσει στις αρχές του 2006 όταν ξεκίναγα να ασχολούμαι πιο εντατικά με την φωτογραφία και νομίζω με βοήθησε πολύ.

Ίσως θα μου πείτε ότι αυτό αφορά μόνο τους αρχάριους, αλλά καλό είναι όλοι μας να έχουμε στέρεες βάσης. Αν είστε αρχάριοι στην φωτογραφία "λιώστε" το, αν είστε πιο μπασμένοι, μια επανάληψη δεν έβλαψε κανέναν!!!

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Απάντηση στην ερώτηση για τα Watermarks του Παναγιώτη

Καλημέρα, παραθέτω ένα μήνυμα του Παναγιώτη

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΩ ΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ WATERMARKS ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ EXPORT ENAN ΦΑΚΕΛΟ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!



Απάντηση

Αν έχω καταλάβει καλά η ερώτηση σου είναι πως μπορείς να διαγράψεις τα watermarks που έχεις δημιουργήσει?
Αν είναι αυτη η ερώτηση τότε υπάρχουν δύο λύσεις.

Πρώτη Λύση
 
Στην επιλογή των watermarks στο export πας στο Edit Watermarks. Εκεί σου ανοίγει ένα καινούργιο παράθυρο των watermarks. Επιλέγεις τα watermarks που δεν χρειάζεσαι και δεν χρησιμοποιείς και πιο κάτω στο  μενού έχει την επιλογή "Delete Preset ".........."...." Το πατάς και έχεις τελειώσει. Το κάνεις για όλα τα watermarks που δεν χρειάζεσαι.




Δεύτερη Λύση 
 
Πηγαίνουμε μέσω του finder ή του Windows Explorer και διαγράφουμε τα watermarks
 
Για mac η διαδρομή είναι Users\Library\Application Support\Adobe\Lightroom\Watermarks όπου εκεί θα βρεις τα watermarks που έχεις δημιουργήσει και απλός θα τα διαγράψεις
 
Για Windows η διαδρομή είναι Users\App Data\Romaing\Adobe\Lightroom\Watermarks και εκεί διαγράφεις ότι δεν χρειάζεσαι.

Για να βρεις πιο εύκολα την διαδρομή πηγαίνοντας στα Preference του Lightroom στην καρτέλα Presets πατώ το εικονίδιο "Show Lightroom Presets Folder" και σε πετάει κατευθείαν στον φάκελο των presets που ανήκουν και τα watermarks.



Ελπίζω να βοήθησα στην απορία. Αν κάτι δεν κατάλαβα τι ακριβώς ρώτησες ή χρειάζεσαι παραπάνω βοήθεια εδώ είμαι.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Photo Walk στην Αθήνα

Photo Walk στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου και ώρα 17:00

Photoshop Elements 11

Νέα έκδοση και για το Photoshop Elements. Φτάσαμε στην έκδοση 11. 




Επειδή έχω δουλέψει την έκδοση 9 του συγκεκριμένου προγράμματος, το θεωρώ πολύ εύχρηστο, πολύ πιο φθηνό (99,99$ το Elements 699,99$ το πλήρες Photoshop) και επίσης κάνει το 95% της δουλειάς που ζητά ένας φωτογράφος από το Photoshop. 


Για περισσότερες πληροφορίες από την Adobe. Επίσης ο Kloskowski έγραψε μια ανάρτηση και παρουσιάζει την γνώμη του συγκρίνοντας την πλήρη έκδοση με αυτή του Elements.

Αλήθεια πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε την full έκδοση του Photoshop και πόσοι την έκδοση Elements.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Adobe Premiere Elements 11

Καινούργια έκδοση του Adobe Premiere Elements. Αισίως φτάσαμε στην έκδοση 11. Το Premiere Elements είναι το "μικρό" αδερφάκι του Premiere Pro, κάτι σαν το Photoshop με το "μικρό" αδερφάκι Photoshop Elements.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Premiere Elements 11 θα βρείτε εδώ από το site της Adobe.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Προβλήματα με το Catalog

Όσοι απο εσάς έχετε ασχοληθεί με πάνω απο ένα catalog είναι πιθανό να έχετε μπερδευτεί στο ποιο catalog ανοιγει κάθε φορά το Lightroom.

Για μένα η πιο απλή και εύκολη λύση είναι να δημιουργήσουμε μια συντόμευση του catalog μας στην επιφάνεια εργασίας. Αυτό γίνεται απλά με το να πηγαίνουμε μέσω των Windows Explorer ή του Finder να βρίσκουμε το αρχείο του καταλόγου μας και απο εκει να δημιουργούμε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας.

Απο εκεί και πέρα κάθε φορά που θα θέλετε να ανοίξετε τον συγκεκριμένο κατάλογο απλός θα κάνετε διπλό κλιλ πανω στο εικονίδιο που δημιουργήσατε στην επιφάνεια εργασίας.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Reset Sliders στα Brushes

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, θα δείξουμε πως μπορούμε να κάνουμε reset στα sliders των brushes.

Ισχύει ακριβώς ότι και στα άλλα sliders του Develop Module, δηλαδή αυτά που παρουσιάσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση μας, αλλά υπάρχει και μία επιπλέον επιλογή

Πηγαίνουμε πάνω στο Effect (πάνω αριστερά) και με διπλό κλίκ επανέρχονται τα sliders στην αρχική τους θέση.



Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Reset the Sliders

Πόσες φορές στην προσπάθεια μας να φτίαξουμε την φωτογραφία μας όπως θέλουμε δεν έχουμε δημιουργήσει εναν χαμό και θέλουμε να επαναφέρουμε κάποια sliders στις αρχικές τιμές;


 

Για ένα master reset πατάμε το Reset κάτω δεξιά και όλα έρχονται στις αρχικές τιμές.





Αν όμως θέλουμε να μηδενίσουμε ορισμένα μονο sliders εδω είναι οι λύσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε


Η πιο απλή δυνατότητα που έχουμε είναι να σύρουμε το slider με το ποντίκι μας μέχρι να το πάμε στο 0. Αυτό ακούγετε και είναι πολύ εύκολο αλλά είναι δύσκολο πολλές φορές να σταματήσουμε ακριβώς στο 0.
 
Άλλες λύσεις είναι να γράψουμε στο κουτάκι δεξιά των sliders των αριθμό 0 (εύκολη και απλή λύση)




Η πιο σύνηθες για εμένα επιλογή είναι να πηγαίνουμε πάνω στο κείμενο του slider πχ στο Shadows και με διπλό κλικ αυτόματα η τιμή του πάει στο 0.




Τελευταία λύση είναι να πάνω τον δέκτη του ποντικιού μας πάνω στο εικονίδιο του slider Και πάλι με διπλό κλικ μηδενίζεται η τιμή.


Υπάρχουν ακόμα κάποιες επιλογές για μηδενισμό των sliders στο μενού των brushes που θα το δούμε σε ένα από τα επόμενα post μας.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Νεα Nikon D600

.
Η Nikon ανακοίνωσε την νέα "μικρή" της Full Frame φωτογραφική μηχανή. Ονομάζεται D600 και βρίσκετε μεταξύ της D7000 και της D800. Έχει full frame αισθητήρα CMOS 24,3 megapixel με διαστάσεις 35,9 x 24mm και χρησιμοποιεί επεξεργαστεί EXPEED 3. Θα μπορεί να τραβήξει με 5.5 frames per second και το iso από 100-6400 (50 - 25600 with boost).
Το video της θα είναι ποιότητας 1080p με 30, 25 ή 24 fps.

Αναμένεται να αρχίσει η πώληση της στις 18 Σεπτεμβρίου με αρχική τιμή $2100 (body). Επίσης θα υπάρχει και κιτ με το σώμα να συνοδεύεται με τον 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR στην τιμή $2700.

 Ακόμα δεν γνωρίζουμε τιμή για την Ελληνική αγορά και πότε θα είναι διαθέσιμη


Από τα τεχνικά της χαρακτηριστικά μπορούμε να πούμε ότι είναι μια μηχανή που απευθύνεται σε κάποιον που θέλει να μπει στον χώρο των Full Frame μηχανών με χαμηλό σχετικά κόστος. Επίσης ίσως να την δούμε να χρησιμοποιείται πολύ ως δεύτερο σώμα σε επαγγελματίες φωτογράφους.


Περισσότερες πληροφορίες στο Nikon D600





Auto Mask

Ένα video από το Lightroom GR για την χρήση του Auto Mask στο μενού των Brushes στο Develop Mode. 




Στο video θα δείτε πως μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για να πάρουμε τα μέγιστα, τα θετικά  και τα αρνητικά του, το πως λειτουργεί και άλλα.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ακόμα κάποια Free Preset απο τον Matt Kloskowski

Κάποια καινούργια presets δημοσίευσε ο Kloskowski για φωτογράφιση αθλημάτων σε εξωτερικό περιβάλλον Matt Sports Presets

Στο τέλος του post θα βρείτε το σύνδεσμο για να τα κατεβάσετε


Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Tips για Virtual Copies



Πολλές φορές είναι πολύ πρακτική η δυνατότητα δημιουργίας εικονικού αντιγράφου (virtual copy).  Αυτό που κάνει το Lightroom όταν του δίνουμε την εντολή να δημιουργήσει virtual copy (Command+’ ή Ctrl+’) , είναι να δημιουργήσει ένα νέο σετ ρυθμίσεων του develop mode, επιπρόσθετα από το αρχικό. Έτσι έχουμε την δυνατότητα να έχουμε δύο εκδοχές μιας φωτογραφίας, μια πχ έγχρωμη και μια ασπρόμαυρη. 




Η διαφορά μεταξύ του virtual copy και του snapshot (βλέπε Snapshots στο Lightroom) είναι ότι στο snapshot δημιουργείτε ένα preview της φωτογραφίας που δεν μπορούμε να το δούμε πουθενά αλλού εκτός από το μενού του snapshots ,ενώ στο virtual copy δημιουργείτε ένα καινούργιο σετ ρυθμίσεων σε μια εικονική νέα φωτογραφία που μπορούμε να την δούμε και στο grid.

Τα virtual copies για να ξεχωρίζουν από τις αρχικές φωτογραφίες έχουν αναδιπλωμένη στην κάτω αριστερή γωνία τους




Εδώ να διευκρινίσουμε ότι και στις δυο περιπτώσεις (virtual copy, snapshots) δεν δημιουργείτε ένα νέο αρχείο στον φάκελο των φωτογραφιών μας. Προσοχή το virtual copy το βλέπουμε μόνο μέσο του Lightroom και δεν υπάρχει σε φυσική μορφή σαν αρχείο φωτογραφίας και επίσης αν διαγράψουμε την αρχική φωτογραφία, διαγράφονται αυτόματα και τα virtual copies της.. Στην περίπτωση του virtual copy βλέπουμε το αρχείο μας στο grid όπως επίσης όταν κάνουμε export, εξάγονται όλα τα virtual copies που έχουμε δημιουργήσει.

Καλό θα είναι, αν ξεκινάτε τώρα να δουλεύεται με τα virtual copies να κάνετε κάποιες δοκιμές, στο θέμα διαγραφής, εξαγωγής, και δημιουργίας, για να κατανοήσετε στο 100% την χρήση του και τις δυνατότητες τους. 

 

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Επικοινωνία

Καλημέρα από το Lightroom GR.
Θα είναι μεγάλη μας χαρά να έχουμε μια αμφίδρομη επικοινωνία μαζί σας. Να ακούμε τα σχόλια σας, τις παρατηρήσεις, τα τυχόν λάθη μας (που σίγουρα κάπου θα έχουν γίνει), τις προτάσεις για κάτι που θέλετε να δείξουμε ή ένας τομέας που πιθανών έχετε κάποιες απορίες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε με κάποιο σχολιασμό, στο www.lightroomgreece.blogspot.gr είτε μέσω του facebook στην σελίδα Photoshop Lightroom GR είτε μέσω του Twitter @LightroomGR, είτε τέλος μέσω email στο lightroomgr@gmail.com.

Με εκτίμηση,
Lightroom GR

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Tips για το Graduated Filter

Το GRADUATED FILTER γίνετε όλο και χρήσιμο στην επεξεργασία των φωτογραφιών μας, ιδιαίτερα όταν έχουμε ουρανό. Για να εισαγάγουμε το συγκεκριμένο φίλτρο, είτε πηγαίνουμε στο Develop και πατάμε το εικονίδιο του GRADUATED FILTER δίπλα στην βούρτσα. 



 
Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε την συντόμευση M (γραμμα Μ) σε όποιο mode και να είμαστε.

Στην συνέχεια επιλέγουμε, από που θέλουμε να ξεκινήσει το φίλτρο μας και το σέρνουμε μέχρι εκεί που θέλουμε. Μπορούμε να το μετακινήσουμε πατώντας πάνω στο κυκλάκι στο κέντρο του φίλτρου και ακόμα να το περιστρέψουμε. 




Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι σε φωτογραφίες που θέλουμε το φίλτρο μας να είναι οριζόντιο δεν καταφέρνουμε να το φέρουμε απόλυτο οριζόντιο. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο SHIFT όταν σέρνουμε το φίλτρο, αυτό παραμένει πάντα οριζόντιο.




Με μία δοκιμή θα δείτε πόσο εύκολο είναι και πόσο βοηθάει σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Black & White Presets

Από τα Lightroom Killer Tips του Matt Kloskowski μερικά ωραία presets για την δημιουργία ασπρόμαυρων φωτογραφιών για πορτραίτα.


Γενικά στο συγκεκριμένο site μπορείτε να βρείτε πολλά έτοιμα presets, αφού ο Kloskowski τα λατρεύει.


Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Lightroom GR Free Preset


Σε συνέχεια των προηγουμένων άρθρων για τα Presets το Lightroom GR σας προσφέρει, για όσους ξεκινάνε τώρα να βάζουν στην ζωή τους τα presets, ένα πρώτο βασικό preset.

 Ενα δείγμα before/After μπορείτε να δείτε εδώ.





Είναι πολύ απλό preset που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για το στάδιο εισαγωγής των φωτογραφιών, είτε για το στάδιο επεξεργασίας στο Develop.  

Αυτά που τροποποιεί το συγκεκριμένο preset είναι τα Contrast, Highlight, Shadows, Clarity, Vibrance, Sharpening, Post-Crop Vignetting.  Είναι τα 7 βασικά sliders που χρειάζονται τροποποίηση για την  πλειοψηφία των φωτογραφιών.

Μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδω   Lightroom GR Presets


Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Εισαγωγη Presets στο Lightroom

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να εισαγάγουμε presets που μπορούμε να βρούμε είτε δωρεάν σε διάφορα site, είτε επί πληρωμή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πηγαίνουμε στο Develop και στο αριστερό πάνελ κάτω από το navigator υπάρχει ένα αναδυόμενο μενού με τίτλο Presets και αν το ανοίξουμε μέσα έχει κάποια default presets από την Adobe που έχουν μπει κατά την εγκατάσταση του Lightroom.
Πηγαίνουμε με το mouse πάνω σε οποιοδήποτε υπομενού και πατώντας δεξί κλικ εμφανίζεται η επιλογή "New Folder" και "Import".


Πατώντας το import μας ανοίγει το finder ή τον windows explorer και επιλέγουμε τα presets που έχουμε κατεβάσει.

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Presets

Τα presets είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνει το Lightroom τόσο εύχρηστο και γρήγορο. Όπως λένε όσοι χρησιμοποιούμε τα presets “άμα κάνεις κάτι πάνω από μία φορά, και δεν έχεις δημιουργήσει preset, απλός χάνεις χρόνο
Τι είναι όμως preset;



Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αρχικά όταν εισάγουμε μια φωτογραφία στο Lightroom όλα τα sliders είναι στην μέση στην θέση 0 (ισχύει μόνο στις εκδόσεις 4.0, 4.1,.......). Αυτό που κάνουν τα presets δεν είναι τίποτα άλλο από το τροποποιούν τα sliders στις θέσεις που έχουμε επιλέξει αρχικά, όταν δημιουργήσαμε το preset. Ουσιαστικά είναι ένας αυτοματισμός (κάτι σαν action στο Photoshop). Δeν κάνει τίποτα παραπάνω απ αυτό μπορούμε να κάνουμε μεμονωμένα με τα χέρι, απλός κάνει την δουλειά μας πιο γρήγορη. Αντί να κουνήσου με ένα slider (πχ constrast) σε κάθε φωτογραφία, δημιουργούμε ενα preset που κάνει αυτή την δουλειά για έμας.
Μπορεί να εφαρμοσθεί είτε μεμονωμένα σε μία φωτογραφία είτε σε πολλές ταυτόχρονα.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε presets, πως μπορούμε να τις εξάγουμε, και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον χρόνο που επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας στο Lightroom.

Lightroom 4.2 Release Candidate!!!!

Η Adode παρουσίασε στις 27/08 τo Lightroom 4.2 Release Candidate. Πρόκειται για μία δοκιμαστική έκδοση που διορθώνει κάποια bugs της τρέχουσας έκδοσης (4.1) και προσθέτως υποστηρίζει κάποια νέα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών. Οπότε να περιμένουμε ΄συντομα και την "κανονική" έκδοση του Adobe Photoshop Lightroom 4.2

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Instagram Effect στο Lightroom

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε το δημοφιλές εφέ του instagram μέσα από το αγαπημένο μας Lightroom. Είναι απλό γρήγορο και δίνει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα (στις περισσότερες των περιπτώσεων)






Θέλουμε την συμμετοχή σας με παρατηρήσεις, διορθώσεις, επισημάνσεις, απορίες!!!!

Καλούς "πειραματισμούς"!!!!!!!

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Αλλαγή του Identity Plate στο Lightroom

Είναι ωραίο να προσωποποιούμε το περιβάλλον εργασίας μας στο Lightroom
Σε συνέχεια του προηγουμένου μας άρθρου για την αλλαγή των End Plates Panels, σήμερα θα δείξουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε το Identity Plate.







Από το μενού Lightroom > Identity Plate Setup μπορούμε να επιλέξουμε είτε να εισάγουμε κάποιο γραφικό που έχουμε δημιουργήσει από την επιλογή "Use a graphical Identity plate", είτε να γράψουμε απλός το δικό μας identity plate επιλέγοντας "Use a styled text Identity plate". Η δεύτερη επιλογή είναι πιο εύκολη, αν σας είναι δύσκολο να δημιουργήσετε κάποιο γραφικό. 

Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να σώσετε την επιλογή σας και να την εμφανίζεται όποτε επιλέγετε. Το Lightroom σας δίνει αυτή την δυνατότητα, έτσι πολύ εύκολα μπορείτε να τροποποιείται το identity plate σας.

Δίπλα από το identity plate υπάρχει ένα παράθυρο το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να αλλάξουμε την γραμματοσειρά, το μέγεθος, των module buttons.

Πολύ εύκολες εντολές που κάνει το περιβάλλον μας εργασίας πολύ πιο ευχάριστη. Επίσης άμα προβάλλεται τις φωτογραφίες σας μέσω του Lightroom, είναι πιο ιδιαίτερο να εμφανίζεται το δικό σας identity plate.