Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Presets

Τα presets είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνει το Lightroom τόσο εύχρηστο και γρήγορο. Όπως λένε όσοι χρησιμοποιούμε τα presets “άμα κάνεις κάτι πάνω από μία φορά, και δεν έχεις δημιουργήσει preset, απλός χάνεις χρόνο
Τι είναι όμως preset;



Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αρχικά όταν εισάγουμε μια φωτογραφία στο Lightroom όλα τα sliders είναι στην μέση στην θέση 0 (ισχύει μόνο στις εκδόσεις 4.0, 4.1,.......). Αυτό που κάνουν τα presets δεν είναι τίποτα άλλο από το τροποποιούν τα sliders στις θέσεις που έχουμε επιλέξει αρχικά, όταν δημιουργήσαμε το preset. Ουσιαστικά είναι ένας αυτοματισμός (κάτι σαν action στο Photoshop). Δeν κάνει τίποτα παραπάνω απ αυτό μπορούμε να κάνουμε μεμονωμένα με τα χέρι, απλός κάνει την δουλειά μας πιο γρήγορη. Αντί να κουνήσου με ένα slider (πχ constrast) σε κάθε φωτογραφία, δημιουργούμε ενα preset που κάνει αυτή την δουλειά για έμας.
Μπορεί να εφαρμοσθεί είτε μεμονωμένα σε μία φωτογραφία είτε σε πολλές ταυτόχρονα.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε presets, πως μπορούμε να τις εξάγουμε, και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον χρόνο που επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας στο Lightroom.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου