Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

History Panel

Στο Develop Module, στο αριστερό πάνελ κάπου προς το τέλος υπάρχει το History Panel.

Τι κάνει το History;





Το History πολύ απλά και πρακτικά, μας καταγράφει την κάθε τροποποίηση που κάνουμε στο Develop. Είτε αυτό είναι Crop είτε κάποια τροποίηση στο Tune Curve, είτε το πιο σύνηθες τροποποίηση στα sliders. Καταγράφει επίσης τις ρυθμίσεις που κάνουμε στο Library Module στα Quick Develop, όπως επίσης πότε έγινε import και export το κάθε αρχείο.

Η κάθε τροποποίηση καταγράφετε και εμφανίζεται σαν μια σειρά στο History. Αυτό μας βοηθάει είναι ότι ανα πάσα στιγμή να μπορούμε να επιστρέφουμε σε μία προηγούμενη ρύθμιση μας και ακόμα να δούμε, αν θέλουμε, τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Αν για κάποιο λόγο θέλουμε να διαγράψουμε το History για μία φωτογραφία (δεν συστήνεται), πολύ απλά πάμε στο Χ δεξιά του History και αυτόματα διαγράφεται όλο το "ιστορικό"

Το History Panel υπάρχει και στο Photoshop όπως θα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά στο πως δουλεύει το History στα δυο προγράμματα. 

Στο Photoshop το History αποθηκεύεται στην RAM του υπολογιστή σας (σε ένα temporary location) με αποτέλεσμα να σας κάνει και πιο αργό όλο το σύστημα. Γι αυτό το λόγο υπάρχει και η επιλογή πόσα βήματα "ιστορίας" πίσω θέλεις να αποθηκεύεται. 

Στο Lightroom δεν συμβαίνει αυτό. Όλο το "ιστορικό" αποθηκεύεται στην βάση δεδομένων του προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην μας επιβραδύνει καθόλου το σύστημα.

Να προσθέσουμε ότι το Lightroom  κρατάει ιστορικό για κάθε φωτογραφία ξεχωριστά και όχι ένα γενικό ιστορικό για όλο το σύστημα. Έτσι έχουμε την δυνατότητα για κάθε φωτογραφία να βλ΄πεουμε το "ιστορικό" της κάθε φορά που την ανοίγουμε στο Develop Module.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου