Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Navigator Panel

Πάνω αριστερά στην οθόνη όλων των Library, Develop, Map module βρίσκεται το Navigator Panel. Στα υπόλοιπα module ονομάζεται Preview αλλά ουσιαστικά έχει τις ίδιες λειτουργίες.

Σκοπός του είναι να μας κάνει ένα preview της φωτογραφίας που έχουμε διαλέξει. Θα πείτε και πια η χρήση του αφού τις βλέπουμε στην κεντρική οθόνη. 
Για εμένα το Navigator Panel στο Library module δεν έχει χρήση, γι αυτό και το έχω πάνω κλειστό. 



Στο Develop module, που είναι και το πιο σύνηθες τα πράγματα αλλάζουν. Εκεί πλέον το Navigator παίρνει άλλη μορφή. Πηγαίνοντας πάνω από οποιοδήποτε Preset και χωρίς να το επιλέξουμε, στο Navigator Panel εμφανίζεται η φωτογραφία μας όπως θα είναι αν εφαρμόσουμε το preset. Κάνει πολύ πιο γρήγορη τη ζωή μας αφού μπορούμε χωρίς κόπο να απορρίψουμε ή να επιλέξουμε κάποια presets. Γλιτώνουμε το να επιλέξουμε το Presets και αν δεν μας αρέσει να κάνουμε reset για να επιστρέψουμε στην αρχική μας ρύθμιση.
Ακριβώς το ίδιο κάνει στα Snapshots και στο History. Απλώς περνώντας τον κέρσορα του ποντικιού μας πάνω από ένα snapshot ή μία μνήμη του History, αυτομάτως εμφανίζεται στο Navigator Panel.
Στο Develop Module το Navigator Panel δεν είναι πλέον στατικό αλλά γίνεται δυναμικό. 




Σε μία από τις επόμενες αναρτήσεις θα αναφέρουμε τις επιλογές του Navigator Panel όπως επίσης την χρήση του στο υπόλοιπα module. 

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

History Panel

Στο Develop Module, στο αριστερό πάνελ κάπου προς το τέλος υπάρχει το History Panel.

Τι κάνει το History;





Το History πολύ απλά και πρακτικά, μας καταγράφει την κάθε τροποποίηση που κάνουμε στο Develop. Είτε αυτό είναι Crop είτε κάποια τροποίηση στο Tune Curve, είτε το πιο σύνηθες τροποποίηση στα sliders. Καταγράφει επίσης τις ρυθμίσεις που κάνουμε στο Library Module στα Quick Develop, όπως επίσης πότε έγινε import και export το κάθε αρχείο.

Η κάθε τροποποίηση καταγράφετε και εμφανίζεται σαν μια σειρά στο History. Αυτό μας βοηθάει είναι ότι ανα πάσα στιγμή να μπορούμε να επιστρέφουμε σε μία προηγούμενη ρύθμιση μας και ακόμα να δούμε, αν θέλουμε, τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Αν για κάποιο λόγο θέλουμε να διαγράψουμε το History για μία φωτογραφία (δεν συστήνεται), πολύ απλά πάμε στο Χ δεξιά του History και αυτόματα διαγράφεται όλο το "ιστορικό"

Το History Panel υπάρχει και στο Photoshop όπως θα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά στο πως δουλεύει το History στα δυο προγράμματα. 

Στο Photoshop το History αποθηκεύεται στην RAM του υπολογιστή σας (σε ένα temporary location) με αποτέλεσμα να σας κάνει και πιο αργό όλο το σύστημα. Γι αυτό το λόγο υπάρχει και η επιλογή πόσα βήματα "ιστορίας" πίσω θέλεις να αποθηκεύεται. 

Στο Lightroom δεν συμβαίνει αυτό. Όλο το "ιστορικό" αποθηκεύεται στην βάση δεδομένων του προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην μας επιβραδύνει καθόλου το σύστημα.

Να προσθέσουμε ότι το Lightroom  κρατάει ιστορικό για κάθε φωτογραφία ξεχωριστά και όχι ένα γενικό ιστορικό για όλο το σύστημα. Έτσι έχουμε την δυνατότητα για κάθε φωτογραφία να βλ΄πεουμε το "ιστορικό" της κάθε φορά που την ανοίγουμε στο Develop Module.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τι άλλο θα βγάλουν

Απο το site του photo.gr πέρνουμε την είδηση οτι η εταιρία KLYP δημιούργησε μια θήκη για το iphone, στην οποία πάνω προσαρμόζονται φώτα led και τριποδάκια της εταιρίας Manfrotto. Βγαίνει σε 4 εκδόσεις.



Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Να δούμε τι άλλο να περιμένουμε με την τρέλα των iphone.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Video Editing στο Lightroom

Παρασκευή και τι καλύτερο να τελειώνει η βδομάδα με μια σειρά απο video.Δεν είναι δικό μου είναι απο το κανάλι framedshow και αναφέρεται στην επεξεργασία video μέσα απο το Lightroom.




Εγώ να παραδεχτώ, οτι δεν έχω τόση εμπειρία στην επεξεργασία video μέσα απο το Lightroom αφού χρησιμοποιώ το iphoto και τώρα τελευταία το Final Cut.


Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Νεα Έκδοση του Adobe Photoshop Lightroom 4.2

Βγήκε η καινούργια έκδοση του Lightroom. Φτάσαμε στην δεύτερη έκδοση της version 4, δηλαδή στην 4.2.

Εδώ θα βρείτε το link για να κατεβάσετε στην νέα έκδοση, και επίσης εδώ θα βρείτε τι αλλάζει στην καινούργια έκδοση. 

Με μια πρώτη ματιά το πρώτο απ όλα είναι η υποστήριξη των νέων φωτογραφικών μοντέλων που βγήκε στην αγορά μετά την έκδοση 4.1 και επιπλέον όπως πάντα κάποια bugs που διορθώθηκαν.

Στις επόμενες μέρες που θα το έχουμε δουλέψει καλύτερα την καινούργια έκδοση θα έχουμε νεότερα.

Ολα ξεκινάνε απο τα βασικά

Ενα κείμενο του Μάνου Λυκάκη απο την σελίδα του DPGR

Είναι ένα κείμενο του 2004, αλλά πάντα είναι επίκαιρο γιατί μιλάει για τα πιο βασικά της τέχνης της φωτογραφίας, από την σύνδεση στην φωτομέτρηση.
Εγώ το είχα διαβάσει στις αρχές του 2006 όταν ξεκίναγα να ασχολούμαι πιο εντατικά με την φωτογραφία και νομίζω με βοήθησε πολύ.

Ίσως θα μου πείτε ότι αυτό αφορά μόνο τους αρχάριους, αλλά καλό είναι όλοι μας να έχουμε στέρεες βάσης. Αν είστε αρχάριοι στην φωτογραφία "λιώστε" το, αν είστε πιο μπασμένοι, μια επανάληψη δεν έβλαψε κανέναν!!!