Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Presets

Τα presets είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνει το Lightroom τόσο εύχρηστο και γρήγορο. Όπως λένε όσοι χρησιμοποιούμε τα presets “άμα κάνεις κάτι πάνω από μία φορά, και δεν έχεις δημιουργήσει preset, απλός χάνεις χρόνο
Τι είναι όμως preset;



Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αρχικά όταν εισάγουμε μια φωτογραφία στο Lightroom όλα τα sliders είναι στην μέση στην θέση 0 (ισχύει μόνο στις εκδόσεις 4.0, 4.1,.......). Αυτό που κάνουν τα presets δεν είναι τίποτα άλλο από το τροποποιούν τα sliders στις θέσεις που έχουμε επιλέξει αρχικά, όταν δημιουργήσαμε το preset. Ουσιαστικά είναι ένας αυτοματισμός (κάτι σαν action στο Photoshop). Δeν κάνει τίποτα παραπάνω απ αυτό μπορούμε να κάνουμε μεμονωμένα με τα χέρι, απλός κάνει την δουλειά μας πιο γρήγορη. Αντί να κουνήσου με ένα slider (πχ constrast) σε κάθε φωτογραφία, δημιουργούμε ενα preset που κάνει αυτή την δουλειά για έμας.
Μπορεί να εφαρμοσθεί είτε μεμονωμένα σε μία φωτογραφία είτε σε πολλές ταυτόχρονα.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε presets, πως μπορούμε να τις εξάγουμε, και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον χρόνο που επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας στο Lightroom.

Lightroom 4.2 Release Candidate!!!!

Η Adode παρουσίασε στις 27/08 τo Lightroom 4.2 Release Candidate. Πρόκειται για μία δοκιμαστική έκδοση που διορθώνει κάποια bugs της τρέχουσας έκδοσης (4.1) και προσθέτως υποστηρίζει κάποια νέα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών. Οπότε να περιμένουμε ΄συντομα και την "κανονική" έκδοση του Adobe Photoshop Lightroom 4.2

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Instagram Effect στο Lightroom

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε το δημοφιλές εφέ του instagram μέσα από το αγαπημένο μας Lightroom. Είναι απλό γρήγορο και δίνει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα (στις περισσότερες των περιπτώσεων)






Θέλουμε την συμμετοχή σας με παρατηρήσεις, διορθώσεις, επισημάνσεις, απορίες!!!!

Καλούς "πειραματισμούς"!!!!!!!

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Αλλαγή του Identity Plate στο Lightroom

Είναι ωραίο να προσωποποιούμε το περιβάλλον εργασίας μας στο Lightroom
Σε συνέχεια του προηγουμένου μας άρθρου για την αλλαγή των End Plates Panels, σήμερα θα δείξουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε το Identity Plate.







Από το μενού Lightroom > Identity Plate Setup μπορούμε να επιλέξουμε είτε να εισάγουμε κάποιο γραφικό που έχουμε δημιουργήσει από την επιλογή "Use a graphical Identity plate", είτε να γράψουμε απλός το δικό μας identity plate επιλέγοντας "Use a styled text Identity plate". Η δεύτερη επιλογή είναι πιο εύκολη, αν σας είναι δύσκολο να δημιουργήσετε κάποιο γραφικό. 

Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να σώσετε την επιλογή σας και να την εμφανίζεται όποτε επιλέγετε. Το Lightroom σας δίνει αυτή την δυνατότητα, έτσι πολύ εύκολα μπορείτε να τροποποιείται το identity plate σας.

Δίπλα από το identity plate υπάρχει ένα παράθυρο το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να αλλάξουμε την γραμματοσειρά, το μέγεθος, των module buttons.

Πολύ εύκολες εντολές που κάνει το περιβάλλον μας εργασίας πολύ πιο ευχάριστη. Επίσης άμα προβάλλεται τις φωτογραφίες σας μέσω του Lightroom, είναι πιο ιδιαίτερο να εμφανίζεται το δικό σας identity plate.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Βελτιώστε την ταχύτητα του Lightroom

Κρατήστε όσο γίνεται μικρό τον αριθμό των φωτογραφιών σε κάθε κατάλογο (Lightroom Catalog). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το Lightrrom να λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα. Πολλοι φωτογράφοι, δημιουργούν κάθε έτος έναν καινούργιο κατάλογο, με σκοπό και να έχουν μικρούς καταλόγους και να είναι εύκολα αργότερα να βρούνε φωτογραφίες ανάλογα την χρονολογία.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Custom End Panels Icon για το Lightroom

Καλημέρα και χρόνια πολλά,

Είναι πολύ εύκολο να αλλαχτούν τα end panels icons στα πάνελ του Lightroom.



Σχεδιάζουμε το δικό μας γραφικό με όποιο πρόγραμμα μπορεί να σώσει αρχεία png (Photoshop, κλπ) και σώστε το αρχείο σαν png.
Εν συνεχεία πηγαίνουμε στο Lightroom, πατάμε δεξί κλικ πάνω σε ένα end panel icon, και επιλέγοντας "Panel End Mark" > "Go to Panel End Marks Folder". Χρησιμοποιώντας είτε τον explorer για τα Windows, είτε το finder για τα Mac, αντιγράφουμε το γραφικό μας μέσα στον συγκεκριμένο φάκελο. 
Τέλος επιλέγουμε από το Lightroom το αρχείο αρχείο που έχουμε εισαγάγει. 



Μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν end panel icons απο το διαδύκτιο. Ο φωτογράφος John Beardsworth έχει φτιάξει κάποια πολύ πρωτότυπα icons. Μπορείτε να τα δείτε και να τα κατεβάσετε από το John Beardsworth End Panels Icons.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Γρήγορη εισαγωγή φωτογραφιών στο Lightroom

Πολλές φορές είναι δύσκολο στην επιλογή του import (Ctrl ή Cmd+Shift+I) να βρούμε την διαδρομή στο αριστερό πάνελ του φακέλου μας που έχουμε τις φωτογραφίες για εισαγωγή. Μια ευκολία που έχει το Lightroom είναι η επιλογή πάνω αριστερά "Select Source". Πατώντας την μας δίνει κάποιες συντομεύσεις για τους συνηθισμένους προορισμούς, όπως η "desktop", "pictures", "movies", "other source" όπου μπορούμε να βρούμε τον φάκελο που θέλουμε μέσω του finder και τέλος έχει τιςπιο πρόσφατες τοποθεσίες που εισαγαμε φωτογραφίες.


Περιμένουμε την συμμετοχή σας με παρατηρήσεις, σχόλια, προτάσεις

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Solo Mode στο Lightroom

Σε όλες τα modes του lightroom (εκτός του Map) στο δεξί πάνελ υπάρχουν πάντα κάποια αναδυόμενα μενού. Πολλές φορές όταν είναι όλα ανοιχτά δημιουργείτε μία σύγχυση και συχνά είναι δύσκολο να βρεις το εργαλείο που ψάχνεις εκείνη την στιγμή.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, υπάρχει η εντολή "Solo Mode". Σε όποιο mode και να βρισκόμαστε (εκτός από το Map), με δεξί κλικ εμφανίζετε η εντολή Solo Mode. Η εντολή αυτή δεν αφήνει πάνω από ενα υπομενού να είναι ανοιχτό. Για παράδειγμα στο Develop Mode θα μπορεί να είναι ανοιχτό μόνο το υπομενού του Lens Correction, κλείνοντας ταυτόχρονα όποιο άλλο είναι ανοιχτό.



Με αυτή την εντολή δεν θα υπάρχει σύγχυση στο πάνελ σας και θα μπορείτε εύκολα και γρήγορα να βρείτε την εντολή που θέλετε.

Στις προεπιλεγμένες εντολές του Lightroom η εντολή Solo Mode είναι απενεργοποιημένη.

Lightroom Vs Photoshop

Πόσοι χρησιμοποιούν το Lightroom μόνο,  για την επεξεργασία των φωτογραφιών τους, πόσοι μόνο το Photoshop και πόσοι και τα δυο;

Προτάσεις, Γνώμες, Επιθυμίες!!!!!!

Όποιος έχει κάποια πρόταση, για το τι θα μπορούμε να μοιραζόμαστε όλοι μαζί από εδώ, μπορεί να γράψει στα σχόλια.
Επίσης όσο πιο πολύ είμαστε, νομίζω τόσο καλύτερα για όλους, οπότε όσο μπορεί ο καθένας να το διαδώσει για να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Σκοπός μας είναι στο άμεσο μέλλον να ανεβάσουμε και βίντεο με τα μυστικά και τις λειτουργίες του αγαπημένου μας προγράμματος Lightroom 

Με εκτίμηση!!!

Βασικές Συντομεύσεις του Lightroom

Εδώ θα βρείτε τις πιο βασικές συντομεύσεις του Lightroom ανεξαρτήτως έκδοσης. Στις συγκεκριμένες συντομεύσεις δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο λειτουργικών (Mac/Windows). Στο μέλλον θα προστεθούν και άλλες συντομεύσεις.

Καλό Ξεκινημα


Καλημέρα σε όλους!!!!!!


Μια καινούργια σελίδα για το Adobe Photoshop Lighroom φτιάχτηκε για τους Έλληνες χρήστες του.

Από εδώ μέσα θα μπορούμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, τις απορίες μας και ότι άλλο έχει σχέση με το αγαπημένο μας πρόγραμμα.

Στην πορεία μας ελπίζω να έχουμε την υποστήριξη σας.
Συγχωρήστε μας αν γίνουν κάποια λάθη στην αρχή. Ζητάμε την κατανόηση σας.